Vocational Centre Tamale

Het Judah Mahama Vocational Centre


Het Judah Mahama Vocational Centre is opgericht om een kwetsbare groep meisjes en jonge vrouwen op te vangen en vaardigheden te leren zodat zij kunnen bouwen aan hun toekomst.

In de ‘Northern region’ net buiten de stad Tamale, is het Judah Mahama Vocational Centre te vinden. Mocht je hier op een willekeurige dag binnenlopen dan is de kans groot dat je vrolijk geklets hoort vanuit een van de lokalen in het gebouw. Als je verder kijkt zie je hier een groep enthousiaste meiden achter handnaaimachines zitten, aan het werk met mooie, rijk bedrukte Afrikaanse stoffen. Vaak zijn er ook twee meiden rijst aan het koken in een grote pan en huppelen er een paar vrolijke kleine kinderen rond. Verder staan er mangobomen op het terrein en wordt er mais verbouwd. We horen wat geiten, schapen en kippen; het getik van de naaimachines en het gelach en geklets van de meisjes in verschillende Ghanese talen.

Op deze school krijgt een groep kwetsbare meisjes de mogelijkheid om een vak te leren en nadat zij afstuderen zelf een bedrijfje op te zetten. Op de school kunnen zo’n 45 meisjes terecht. Zij slapen, koken, leven en krijgen les op het terrein van het vocational centre.

De meisjes krijgen naailes en daarnaast leren ze ook basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Het contrast tussen de meiden die beginnen op de school en de zelfstandige jonge vrouwen die de school verlaten is groot. Tijdens de afstudeerceremonie dragen de meisjes zelfgemaakte kleren en ontvangen zij een naaimachine en een microkrediet om zelf hun eigen bedrijfje te beginnen.

Helaas hebben de vrolijke meiden in de school, niet allemaal een vrolijk verhaal. Vrouwen en meisjes zijn een kwetsbare groep in Ghana en veel van de meisjes moesten, gedwongen door armoede, op jonge leeftijd afreizen naar de grote steden in het Zuiden om geld te verdienen. Hier kwamen de meisjes vaak op straat terecht als ‘kayayei girls’ (meisjes die inkopen van winkelende mensen op hun hoofd dragen voor erg weinig geld) of zelfs in de prostitutie. Deze meisjes worden opgevangen in het Vocational Centre, zodat zij straks zelf geld kunnen verdienen en een kans hebben op een toekomst. Sommige van de meisjes hebben al kinderen, deze kinderen zijn dan ook welkom op de school en worden naar een basisschool in de buurt gestuurd. Als de meisjes afgestudeerd zijn, zijn zij in staat om in het levensonderhoud van zichzelf en hun kinderen te voorzien.